



INTERREG SUDOE IMPROVEMENT FINAL EVENT IN SPAIN

Integration of combined cooling, heating and power microgrids in zero-energy public buildings under high power quality and continuity of service requirements

7th March 2023, Seville, Place: Hotel Ribera de Triana Register here: https://forms.gle/C3fVbg6VTCSNaMzJ9

<u>Agenda</u>

8:50 Reception and accreditation (10 min)

9:00 Opening and Institutional Welcome (30 min)

- Francisco Javier Ramírez. General Director from Andalusian Energy Agency.
- Jesús J. Martín. Coordinator of the IMPROVEMENT SUDOE project at National Hydrogen Centre
- Joaquin Villar. Responsible of Communication of the IMPROVEMENT SUDOE project at Andalusian Energy Agency.
- Special Invitation to a sister ENI project SOLE. Presentation of SOLE. Francesca Pratesi RESOLVO (external support for ANCI Associazione Nazionale Comuni Italiani Toscana.

9:30 SESSION I: IMPROVEMENT PROJECT MAIN RESULTS

Introduction to IMPROVEMENT project Jesus J. Martín – CNH2 (30 min)

Applicability of IMPROVEMENT: Implementation Plan and Good Practice Guide *Joaquin Villar –AEA (30 min)*

10:30 Coffee Break (30 min)

11:00 SESSION II: INTEGRATION OF THE IMPROVEMENT SOLUTIONS IN BUILDINGS

Lisbon pilot plant: Ana Estangueiro and David Loureiro— LNEG (20 min)

Energy Management Systems and Monitoring in Lisbon pilot plan: Stéphane Grieu — UPVD (20 min) and Joao Correira - LNEG (20 min)

Puertollano pilot plant: Javier Tobajas and Jesús J. Martín – CNH2 (30 min)

Innovative solutions Power Management Systems: Antonio Moreno - UCO and Pedro Roncero - UCLM (30 min)

Advances and main results from other partners: Rui Costa Neto – IST, Ladjel Bellatreche – ENSMA and Domingo Carrasco – JA (10 min)

Questions and roundtable - CNH2 (5 min)

13:10 SESSION INVITED:

The ARCAS SUDOE project - Manuel García - FECEA. Management coordinator of ARCAS (20 min)

13:30 Lunch (60 min)





INTERREG SUDOE IMPROVEMENT FINAL EVENT IN SPAIN

Integration of combined cooling, heating and power microgrids in zero-energy public buildings under high power quality and continuity of service requirements

14:30 SESSION III: WORKSHOPS ON STRATEGIES TO TRANSFORM BUILDINGS TO NET ZERO BUILDINGS

14:30 National and Regional strategies for improving energy efficiency in different countries

Public representatives from IMPROVEMENT and SOLE projects. Moderator: Andalusian Energy Agency – AEA

- Prof. Mohammed Salah Elsobki Cairo University, Faculty of Engineering
- David Loureiro LNEG
- Carlos Santos IST
- Susanna Ceccanti ANCI Associazione Nazionale Comuni Italiani Toscana

15:30 Microgrids and the Energy Management Systems in buildings

Representatives from Universities, Companies and Research Centres of the SUDOE and ENI area. Moderator: CNH2

- Ana Estanqueiro LNEG
- Sahil Al Hmidan Royal Scientific Society Jordam
- Stéphane Grieu UPVD
- Francisco Javier López UCLM
- Antonio Moreno UCO

16:30 The role of hydrogen in the energy mix of a building and other forms of energy storage Representatives from Universities, Companies and Research Centres of the SUDOE and ENI area. Moderator: CNH2

- Elena Monge CNH2
- Rui Costa IST
- Lorenzo Martínez Geointegral
- Eugenio Trillo Lean Hidrógeno

17:30 Conclusions and remarks

- Jesús J. Martín CNH2. Management coordinator of the IMPROVEMENT SUDOE project.
- Javier Tobajas CNH2. Technical coordinator of the IMPROVEMENT SUDOE project.
- Joaquin Villar AAE. Responsible of Communication work package of the IMPROVEMENT SUDOE project.